Boka möte

Affärssystem, framtid och dåtid!

Effektivisering, Om Direktkonsult

Direktkonsult har ju bevisligen varit med ett tag och ibland är det kul att reflektera över hur IT och affärssystem har utvecklats under åren. Tog ett snack med vår historieberättande VD Per Halvarsson och här kommer en gó liten sammanfattning.

1985 – Direktkonsult ger sig in i branschen

Teckenbaserade system, vi har lämnat 70-talets era med hålkort som instruerade vad som skulle göras. Tänk de sköna historierna om en hög med hålkort för varje procedur som skulle göras och tillfällen när någon råkade tappa högen och korten kom i oordning. Det blev kaos direkt. Det fanns inte ens riktiga bildskärmar, och fanns det en bildskärm kunde du endast mata in en rad.

Systemen i sig hade egentligen den funktionaliteten som vi har idag, du hade ett artikelregister, lager och registrerade ordrar. Men det fanns ju ingen kommunikation utan det var utskrifter på allt och i bästa fall kunde du sända ett dokument via fax.

rcm-018-1500-hp85
1995 – Affärssystem och utskrifter

PC kom till världen på allvar och alla kunde ha datorn som arbetsverktyg. Mailen började användas mer, laserskrivaren kom och det var mycket fokus kring utskrifter. Systemen blir mindre och ”stordatorn” började försvinna. Du kunde ha ditt affärssystem på mindre servrar eller mindre program på PC:n och de hemmasnickrade affärssystemen blev fler och fler. Nu var det många företag som ringde och sålde fantastiska skrivare där du kunde skriva ut dina fakturor. Internet kom sakta men säkert, men alla var inte lika övertygade om att det var framtiden.

Internet är en fluga som kanske blåser förbi. Jag tror inte att folk i längden kommer att vilja ägna så mycket tid, som det faktiskt tar, åt att surfa på nätet. Ines Uusman, 1996, IT-ansvarig minister

_cp9550

2005 – Integrationer webbhandel

Interneteran blommar upp ordentligt, Webbhandel ökar och integrationer mot affärssystem blir allt vanligare. Kunderna kan själva lägga en order. Du kan även nu börja sända filer till banken med betalningar. Mycket diskussioner om det papperslösa samhället. Fakturor börjar scannas och läggas in på filer i systemet, många företag och tjänster växer fram kring detta. Även kundernas betalningssätt förändras, internetbanken öppnas. Business Intelligence är ett begrepp som växer och rapportbehoven ökar. Vad kan man göra med informationen som finns i systemet?

webbshop

2016 – Internet of things, molnbaserade system och appar till affärssystemet

Utvecklingen går fort framåt och framtiden för affärssystemen är skrivet i molnen. Alltså att vi ska flytta ut allt i cloudlösningar, tillgänglighet och automation är nyckelord. Användarnas krav och förväntningar förändras i takt med den digitala utvecklingen, vad har smartphones och appar gjort med kraven på ett modernt affärssytem. Internet of things är ett begrepp som vi får börja förhålla oss till. On-premise lösningar är fortfarande bra och konkurrenskraftiga system, men till dessa kan vi koppla smarta lösningar. Utbudet ökar, vilket är bra då det förhoppningsvis ger rätt system till rätt företag.

Direktkonsult försöker hänga med i utvecklingen i 30 år till och med produkter som SÄLJA och vår nyutvecklade tidapp skapar vi nya möjligheter till våra befintliga och nya kunder.

/Markus Sulkupuro

salja_mobil

 

Till alla bloggposter

Aktuellt