Experter på molnbaserade affärssystem

Vad är molnbaserade affärssystem? Vi förklarar begreppen för dig

Affärssystem, Effektivisering

Molnbaserat – vad innebär det?

Den kortaste beskrivningen av molnbaserade affärssystem är kanske att det är affärssystem som tillhandahålls över internet. Sådana finns det som bekant en uppsjö av numera. Liksom med andra system som läggs i molnet har de fördelar i form av reducerade kostnader för exempelvis hårdvara och det minskade behovet av egen IT-kompetens och drift. Och givetvis har de en hög mobilitet!

molnbaserade-affarssystem_1400x300Via dator, surfplatta och/eller mobiltelefon har du tillgång till all din information i systemet när du vill och var du vill.

Men är egentligen alla dessa system molnbaserade?

Ja, på ett sätt är förstås ett affärssystem som hålls tillgängligt över internet ett molnbaserat affärssystem. Men kanske inte alltid… Bakom den webbläsare du använder när du jobbar i systemet, kan dölja sig ett ganska traditionellt affärssystem. Installerat på en egen server, driftad av det egna företaget eller av en driftsleverantör.

Direktkonsult: experter på molnbaserade system

En sådan lösning ger fortfarande en hög mobilitet och lägre kostnader jämfört med att ha ett system installerat lokalt på varje enskild dator. Kanske också större flexibilitet och bredare funktionalitet. Men det utnyttjar inte molnets fördelar fullt ut.

Renodlat molnbaserade affärssystem

Affärssystem som är utvecklade för att vara en renodlad molnprodukt var tidigare ofta mindre system med en begränsad funktionalitet. Det har gjort att större företag, eller företag med mer komplexa processer, hållit fast vid on-premise-lösningar.

Däremot börjar det nu komma allt fler helt nyutvecklade affärssystem som redan från början är skapade för att utnyttja molnet på bästa sätt. Samtidigt är det också kompletta affärssystem som kan effektivisera hela verksamheten. De har bred funktionalitet och stor flexibilitet i alla verksamhetens processer, såväl redovisning som logistik. Dessutom har de i princip obegränsade möjligheter att integrera affärssystemet med branschspecifika applikationer som används i verksamheten.

Visma.net-konsulten Eva

På Direktkonsult har vi arbetat med olika varianter av molnbaserade affärssystem sedan 90-talet och numera jobbar vi förstås också med Visma.net.  Hör av dig till oss så berättar vi gärna mer om Visma.net – ett affärssystem för framtiden!

Vi har lång erfarenhet av att driva och genomföra mindre och större IT- projekt med hjälp av fyrmodellen vilket uppmärksammades av Dagens Industri och Visma.

Lyckade IT projekt fyrmodellen

 

Hur digitaliserad är du? Läs mer om Vismas digitaliseringsindex och vilka digitala processer som är i fokus hos svenska företag.

Dela nyheten