Automatisering med Zacharias

Zacharias automatiserar med IOT

Digitalisering, Effektivisering, Om Direktkonsult, Spårbarhet

Zacharias Berggren tror på automation med IOT – Internet of Things – både privat och i yrkeslivet. Dagens IT-bransch går snabbt framåt och det gäller att följa med på resan redan från början. Hör Zacharias berätta om hur han tar med sig automationsprocesserna från rapporteringssystem av livsmedel hem till vardagen.

Automation med IOT – både på jobbet och hemma

Beskriv din roll på Direktkonsult.

Jag jobbar som systemutvecklare på Direktkonsult och gör en rad olika saker. Min huvudsakliga uppgift är att realisera och implementera idéer och lösningar som kunderna kommer med, vidareutveckling och påbyggnad av befintliga lösningar.

Idag sitter jag med ett projekt mot Visma Business som heter Spåra. Spåra är vår systemlösning för att rapportera och hantera spårbarhet av livsmedel. Min roll är bland annat att jobba med vårt egenutvecklade gränssnitt för handdatorer, som innebär att vi lyfter ut lager och logistikfunktionalitet från Visma Business till handdatorer. Jag utvecklar även programvara i Spåra-projektet som kommunicerar med skrivare med hjälp av IOT och skickar signaler om vilka etiketter som automatiskt ska skrivas ut för att göra processerna kring frakt och logistik så smidiga som möjligt. IOT, dvs det nyligen myntade uttrycket ”Internet Of Things”, betyder egentligen bara att du sammankopplar hårdvara via fast nätverk eller WIFI (trådlöst).

För närvarande arbetar jag också mycket med vårt personalsystem PAJP, som är framtaget för att effektivisera administrationen kring tid, lön och fakturering.  PAJP är en produkt som var utvecklad innan jag började jobba på Direktkonsult, så här består mitt jobb främst i att hjälpa kunder, anpassa funktionalitet och göra produkten redo för nästa kund.

Vad gör ditt arbete spännande?

Att jag får arbeta i olika typer av projekt och komma fram till lösningar för att underlätta för kunder. Det gör att ingen dag blir den andre lik. Just variationen av arbetsuppgifter var något som lockade mig till Direktkonsult. Det medför att jag ofta ställs för nya utmaningar och därmed breddar min kompetens inom de områdena.

Varför tycker du att företag ska vända sig till Direktkonsult för att få hjälp?

Då kommer vi tillbaks till varför jag själv valde att arbeta på just Direktkonsult. Här får kunden precis det stöd den behöver! Vi kan hjälpa kunderna från ett väldigt tidigt stadie, från förstudier där vi tillsammans med kunden fastställer behoven hos kunden. Därefter tar vi fram en skräddarsydd lösning som stöder de processer vi identifierat under förstudien. När vi implementerat den aktuella lösningen har vi en fortlöpande kontakt med kunderna med regelbundna avstämningsmöten för att fastställa att de har den bästa lösningen även i framtiden.

Sedan finns det den helt andra typen av kund som själva har bra kompetens in house och inte alls behöver samma stöd från oss på Direktkonsult. Vissa kunder är nöjda bara vi förser dem med ett system som de redan har identifierat att de behöver.

Dina framtidsdrömmar, finns det något du vill förverkliga? (privata och/eller yrkesdrömmar) 

Att fortsätta utveckla och bredda min kompetens inom systemutveckling och få en stabil grund inom flera olika områden av tekniker. På lite längre sikt skulle jag vilja vara med och projektleda utvecklingen av en ny produkt. Jag vill utveckla mig själv och i en sådan projektledarroll skulle jag få chansen att lära mig nya saker. Sen tycker nog alla systemutvecklare att det är mycket roligare att utveckla nya funktioner och lösningar, än att sitta och rätta buggar eller anpassa redan existerande funktionalitet.

Privat så vill jag färdigställa ett projekt jag gör hemma hos mina föräldrar. Jag håller på att bygga ett automatiserat växthus där jag använder mig av IOT för att hålla koll på växthuset. Från en egenutvecklad app kommer jag sedan att kunna styra temperatur och bevattning av växthuset via telefonen. I appen kommer man i realtid se hur tillståndet i växthuset är. I framtiden kan jag med hjälp av IOT automatisera och sätta parametrar för vilken temperatur och fuktighet växthuset ska hålla under olika delar av året.

Det hade varit kul om vi på Direktkonsult i framtiden hade börjat jobba mer med AI och IOT, då hade jag ju kunnat jobba med min hobby.

Vad tror du om 2019? Vilka trender inom IT kommer du påverkas av och råda våra kunder att arbeta med?

Oj, jag är ju lite av en tekniknörd och ser mycket möjligheter med flera nya trender inom IT. Jag tror mycket på blockchain-teknologin och då inte bara inom valuta som de flesta idag känner till i form av tex Bitcoin. Blockchain kan användas till så mycket mer och jag tror att vi kommer se mer av det, främst på systemnivå för att fastställa säkerhet av data och integriteten av data.

AI är ju ett hett ämne som jag tror kommer hjälpa oss att utföra dagliga rutiner och allt jobb som inte kräver någon direkt mänsklig bedömning eller input. Det används redan idag i våra affärssystem, där vi kan få systemen att utföra beräkningar och hjälpa oss att ta beslut. IOT är ett så brett spektra att jag inte riktigt vet var jag ska börja, men ta mitt växthus som exempel. Här kopplar jag sensorer i jorden och med hjälp av WIFI kan jag övervaka tillväxten hos en specifik blomma – via min mobiltelefon, från andra sidan jorden.

I framtiden kommer vi nog se IOT-sensorer på fler ställen än vi idag kan tänka oss, med AI inbyggd i de flesta datorsystemen och Blockchain för att säkra upp det hela. Vem vet… Och det gäller att vi som företag håller oss uppdaterade, så att vi kan hjälpa våra kunder in i framtiden.

 

Jonas digitaliserar /Jonas Svensson
Kontakta mig gärna på LinkedIn

 

 

Dela nyheten