Branschkunskap viktigt när du väljer affärssystem

Okategoriserade

Du står inför en förändring och behöver se på nya lösningar för ditt företags affärssystem och IT-lösningar. Vilka frågor är viktiga att ta med in i processen och hur ska du bäst använda dina resurser? Behöver en leverantör ha branschkunskap för att ge mig den bästa lösningen?

Känner du till vår bransch? Har du kunskap och lösningar som fokuserar på företag som gör vad vi gör?

Svaret på denna fråga är viktig. Om din ERP-leverantör inte känner till din bransch kan projektet misslyckas. Be gärna om referenser. Alltför ofta väljer man ett ERP-system baserat på faktorer som pris eller nuvarande tekniktrender. Men utan bra branschkunskap kan dina lösningar fördyras.Cedervall arktitekter visma.net

För oss är branschkunskap att se på vilka processer som företaget arbetar med och jämföra det med andra företag som vi hjälpt med liknande lösningar. Det behöver inte alltid vara exakt samma bransch, till exempel inom tjänstesektorn så arbetar många branscher likt när det kommer till ekonomiprocesser eller projekthantering.

Vi presenterar till exempel vår lösning för arkitektföretag, vilket i grunden är en effektiv lösning för projektorienterade verksamheter som vi har mycket erfarenhet av. Visma.net integrerat med projektsystemet Milltime har skapat ett sömlöst system, passande för arkitektbranschen. Visma.net förenklar arbetet med automatiseringar och effektiviseringar med bankintegrationer, automatiserad fakturering och leverantörsfakturaflöden.
Projektet hanteras i försystemet med full integration till ditt ekonomisystem.

 

Vet vi verkligen varför vi letar efter nytt system? Vad förväntar vi oss?

En ERP-lösning är kritisk på grund av dess förmåga att öka informationen och kvaliteten i företagets processer. Många företag lider fortfarande av “flera versioner av sanningen” – felaktig och inkonsekvent information i hela verksamheten. Sitt ner med ditt team och gör en lista med anledningar till varför du behöver ett nytt system och mål för projektet. Fokusera på specifika affärsprocesser och systemkrav. Ju mer specifik du kan vara på förhand, desto mer detaljerad kan din leverantör vara i sitt förslag.

Vilka ska vara med och fatta beslutet?

Är det i ledningsgruppen beslutet om vilket system som passar bäst ska ske? Gå ut brett och engagera de bästa inom dina huvudprocesser i arbetet. Inte bara de som är bäst på IT.

Är det ett misstag att flytta  Analytics och Reporting (BI) till fas två i genomförandet?

Ja. Många kunder gör misstaget att skjuta BI ut till fas II, men problemet är att fas II inte sker, om den inte är med i upphandlingen och planerad. Det är bättre att få tillgång till analys och rapportering tidigt än senare, och de viktigaste nyckeltalen ska man från start kunna följa. I vissa fall kan tillgången till tidig BI-information ensamt betala för det nya systemet, vilket hjälper dig att nå avkastning tidigt.

Ett exempel vi har är Smarteye som tillsammans med Visma.net implementerade rapportverktyget One Stop Reporting. De har med detta kunnat vidareutveckla sina rapporter och analyser.

HAR DU EN ELEFANT I RUMMET?

Många företag arbetar ineffektivt med sina affärsprocesser. Är ditt ett av dem? Läs mer om Visma.net och hur du kan effektivisera din verksamhet.

Låt oss prata om det >>>

Läs mer om verktyg du kan integrera med ditt affärssystem >>>

 

/Fredrik Lindblad
Kontakta mig gärna på LinkedIn

 

Dela nyheten