En seminairedag med hållbarhet för vår sjömat och spårbarhet på menyn

Spårbarhet

På fredagen deltog Direktkonsult i Maritima klustrets seminariedag om sjömat och spårbarhet. En heldag på klassiska Sjöfartsmuseet med representanter från olika delar av fiskbranschen och organisationer. Det var många frågor runt hållbarhet och spårbarhet som avverkades.

Hur kan vi tillsammans skapa en hållbar sjömatsproduktion? Hur marknadsför vi för att främja en hållbar efterfrågan? Varför är det viktigt med spårbarhet och kan man vända det till något positivt i sin marknadsföring? Vilka gäller spårbarhetskraven för och vilka IT-lösningar finns det?

Berörs du av reglerna? Gör vårt test

Sjömat och spårbarhet

Vi fick chansen att presentera oss, vår produkt SPÅRA FISK och berätta om hur vi upplever branschens attityd inför de spårbarhetskrav som kommer. Sen visade jag en del tankar vi på Direktkonsult har om framtiden och hur konsumenterna skulle kunna få information digitalt om produkterna och hur till exempel andra behov/krav kan läggas till. Kan man till exempel lägga till hållbarhetsaspekter, vilken fisk som är bra att handla med och vilken ska man inte köpa.

fisk sparbarhet

Ett spännande föredrag var från Sofia Olsson, Head Chef på restaurang Vrå i Göteborg. De arbetar medvetet med att erbjuda sjömat som är hållbar och rättvis. Hon berättar om svårigheterna i inköpsprocessen att finna rätt leverantör och information, vilka misstag hon fortsatt gör även om hon är medveten. Att sälja bifångst är även det ett problematiskt område, skapar man nu en efterfrågan efter fiskar som inte annars skulle säljas, fiskar som ej har hållbara bestånd.

Det är kul att arbeta i en bransch som verkligen värnar om sin produkt! Att vi som IT-leverantörer kan hjälpa dem med lösningar för att göra rätt och göra skillnad är väldigt motiverande. Att träffa olika delar av branschen i ett diskussionsforum föder nya idéer hos oss och vi ser att behov och idéer finns.

/Markus Sulkupuro

Till alla bloggposter

Dela nyheten