fakturera digitalt

Fakturera digitalt – få betalt snabbare

Affärssystem, Digitalisering, Effektivisering

Fakturera digitalt

Det finns många fördelar med elektronisk fakturahantering och lösningarna på marknaden är bra. Vi som arbetar med Vismas affärssystem ser att e-faktura är ett enkelt steg att ta som ger direkt effert för företaget. Detsamma gäller att ta emot fakturor elektroniskt och använda sig av digitala tjänster för godkänning och attestering. Dina flöden blir snabbare så du får betalningar tidigare, dina kunder blir gladare när du har tjänster som passar de och du har bättre kontroll över dina leverantörers fakturor.

Så varför ska man arbeta mer med e-faktura?

1. Lagkrav

Regeringen föreslår en ny lag om elektroniska fakturor vid offentlig upphandling. Om lagen träder i kraft betyder det att från 2019 kommer det enbart vara tillåtet för företag att skicka elektroniska fakturor till offentlig sektor.

Vid slutet av 2018 ska EU-direktivet om elektronisk faktura vid offentlig upphandling vara infört över hela Europa. Direktivet innebär att offentlig sektor blir tvungen att ta emot e-fakturor som överensstämmer med den nya europeiska EU-standard för e-faktura som tagits fram.

Om du arbetar med försäljning mot offentlig sektor är det dags att agera nu!

2. Flexibilitet

Du vill behandla dina kunder väl, och då behöver du ha service som passar dina kunder. Det kanske fortfarande finns kunder som vill ha analoga papper, men de kommer i framtiden vara lätträknade. Däremot ökar kraven på digitala lösningar hos fler och fler. Många investerar idag i elektroniska flöden för leverantörsfakturor och vill inte betala för tjänster som ska scanna dina fakturor innan de kan ta in de i sina system. Kunderna är det viktigaste du har. Därför är det viktigt att kunna anpassa sig efter hur deras verklighet ser ut.

För att fakturera digitalt kan du använda dig av tjänsterna som Visma Autoinvoice erbjuder, där dina kunders behov tas om hand. De kunder som vill ha en PDF eller ett papper kan fortsatt få det och de som klivit in i framtiden får en e-faktura.

3. Säkerhet.

Du vill att din faktura ska komma fram till kunden. Enligt en artikel i SvD ökade antalet reklamationer 2017 som rörde försvunna inrikesbrev med hela 54 procent jämfört med föregående år. När du fakturerar digitalt är det större sannolikhet att dina fakturor når fram i tid – vilket i sin tur innebär att du får betalt både snabbt och säkert. 2017 skickades totalt 2,2 miljarder brev i Sverige. Det är en minskning med drygt tre procent jämfört med 2016 och med nästan 36 procent jämfört med 2000, inte minst på grund av ökade möjligheter till elektroniska brev och meddelanden.

4. Spara pengar

Idag kostar ett brev 9 kronor i porto att sända. Därtill ska du räkna hem all manuell hantering och vad den tiden kostar, tid som du hade kunnat lägga på andra saker i företaget. Många mindre företagare har ett för litet behov för att vara avtalskund hos Posten. Då är digitala fakturor ett bättre alternativ, rent ekonomiskt.

Här ser du priserna för att sända fakturorna via Visma Autoinvoice >>>

5. Tänk på miljön

En äldre rapport från KTH visade att om pappersfakturorna försvann och fakturan i stället skickas digitalt skulle utsläppen av koldioxid kunna minska med cirka 40 000 ton per år. Det motsvarar 23 000 årliga resor tur och retur mellan Stockholm och Bangkok. (källa: https://www.svd.se/e-faktura-bra-for-miljon)

Självklart kan du dra det papperslösa kontoret längre och helt avskaffa pappershanteringen, vilket sparar både pengar och miljö.

e-faktura

Hur börjar du fakturera digitalt?

Men hur ska du då börja? Ett ganska enkelt steg att ta, i alla fall om du har ett affärssystem från Visma, är e-fakturering. Med Vismas faktureringstjänst AutoInvoice kan du skicka dina fakturor till alla dina kunder oavsett vad de har för system eller önskemål. När du använder Visma AutoInvoice behöver du inte längre skriva ut, frankera och posta dina fakturor, allt detta sköts via tjänsten.

Du väljer om du vill skicka dina fakturor som brev, e-post eller e-faktura. Tjänsten tar alltså hand om all fakturatrafik – även till dem som ännu inte kan eller vill ta emot e-fakturor.

HAR DU EN ELEFANT I RUMMET?

Många företag arbetar ineffektivt med sina affärsprocesser. Är ditt ett av dem? Läs mer om Visma.net och hur du kan effektivisera din verksamhet.

Låt oss prata om det >>>

Jonas digitaliserar /Jonas Svensson
Kontakta mig gärna på LinkedIn

 

 

 

Dela nyheten