Ulrika affärssystem

Webbaserade affärssystem i fokus – ERP resan för Ulrika

Affärssystem, Digitalisering, Om Direktkonsult, visma.net

Från on-premise till Webbaserade affärssystem i molnet

När molntjänsterna växte fram var företagen fortsatt tveksamma till att flytta sina ekonomiska data till ett program som inte var lokalt lagrad på en server. Många kände att man tappade hela kontrollen och säkerheten av sin data. Men förändringen har gått fort och att använda webbaserade affärssystem är idag för många helt naturligt. Visma genomförde två undersökningar i juni 2017 där man frågade hur företagen ställde sig till att lagra ekonomiska data i molnet. Svaret blev då att 83% var positiva till de nya molnbaserade tjänsterna.

Jag intervjuade vår seniora affärssystemkonsult Ulrika Hägglund för att se om vi tillsammans kan ta kål på myterna kring webbaserade affärssystem i molnet. Ulrika har varit med på hela resan från on-premise lösningar till dagens helt webbaserade affärssystem med möjlighet att jobba från datorn, din surfplatta eller telefonen.

Lång erfarenhet av Vismas affärssystem

Ulrika började sin resa inom affärssystemsvärlden som produktspecialist och systemägare hos Norstedts juridik. Sedan gick resan till Mamut AB där hon jobbade med on-premise lösningen med samma namn som företaget, Mamut. Systemet är stabilt och pålitligt med grundläggande funktionalitet inom ekonomi, lager, logistik och det finns även viss CRM-funktionalitet. Mamut kräver dock en lokal installation med egen IT infrastruktur. Mamut AB blev senare uppköpt av Visma och i den affären ingick även personalen.

Ulrika hade då redan tidigare börjat sin resa på Visma där hon gick från att jobba med on-premise system till helt webbaserade affärsystemet Visma.Net. Nu är vi glada över att hon finns hos oss på Direktkonsult och ansvarar för Visma.net.

Ulrika bör alltså kunna hjälpa oss utreda frågan och ta kål på myterna kring webbaserade affärssystem!

e-faktura förenklar

Vanliga frågor och myter kring webbaserade ERP lösningar

  1. Är vår data verkligen säker i molnet då, kan inte någon annan komma åt vår data om de ligger i samma datacenter?

Alla dagens stora webbaserade affärssystem säkras av personal på plats vid respektive driftcenter. Dessa tekniker har som enda uppgift att se till att ditt affärssystem ligger live och säkrad från intrång. Självklart skulle många företag kunna sköta sin drift och övervakning på samma sätt i egen regi men det är dyrt. De flesta har inte behovet av en heltidsanställd för IT-drift och då kommer personen även ha fler arbetsuppgifter, vilket leder till mindre fokus.

Företag som använder Visma.net kan vara trygga att deras data är säker och att andra inte kan komma åt den. Systemet är ett av marknadens enda äkta cloudsystem och designat från grunden för webben. Det är byggt för att just driftas i molnet på ett säkert sätt.

  1. Man behöver alltid tillgång till internet om man har ett webbaserat affärssystem?

Ja det stämmer helt, det är själva meningen med att ha ditt affärssystem i molnet. Du behöver nätverk för att koppla upp, men det är just det enda du behöver och när hade du sist inte möjlighet att koppla upp dig på din dator eller telefon? Visma.net kommer vara mer tillgängligt för dig än vad ditt lokalt installerade system har varit.

  1. Webbaserade affärssytem kan inte erbjuda den anpassning vi behöver.

Jag kan bara svara för Visma och i detta fall igen VIsma.Net. Utvecklingen går ständigt framåt och därmed bör även företagens sätt att arbeta följa samma utveckling. I Visma.net kan vi bygga avancerade flöden och tillmötesgå merparten av företagen där ute. Vill ni flytta ert affärssystem till molnet är Visma.net starkt rekommenderat.

  1. Hur fungerar uppgraderingar i molnet?

I Visma.net jobbar man alltid med senaste versionen. Uppgraderingarna sker automatiskt och utanför normala arbetstider, ofta under helgnätter. Meddelande om uppgraderingen går alltid ut till användarna i god tid före uppgraderingen äger rum. Du slipper därmed dyra och krångliga uppdateringsprojekt var och vart annat år.

  1. Hur mycket kostar ett webbaserade ERP system egentligen? Det är så svårt att veta vad det kommer kosta över tid!

Vad systemet kommer kosta dig över tid är såklart alltid svårt att veta, men det påstår jag är samma för alla affärssystem. I Visma.net har du en flexibilitet och kan skala upp eller ned dina funktioner och användare efter behov. Har du tex en säsongsbaserad verksamhet kan du styra dina licenser efter säsong. Den initiala investeringen är alltid mindre med ett webbaserat affärssystem då du hyr dina licenser.

  1. Hur funkar det med tilläggstjänster till webbaserade ERP system som Visma.Net?

Visma.net är designat för att lätt kunna integrera de flesta större systemen på marknaden. Vi har bland annat integrerat Visma.Net mot speditionssystem, CRM och projektverktyg. Det finns en uppsjö av andra bra system företag använder som vi ännu inte har integrerat mot. Det hade varit kul med fler kompletta lösningar där systemen direkt pratar med varandra och man eliminerar manuell hantering, dubbelregistrering och skapar effektiva flöden. Visma.Net har också många färdiga tilläggstjänster som utan integration kan aktiveras för att göra din lösning mer komplett. Exempel på dessa tjänster är:

  • Visma Autopay som är en bankintegration som hjälper dig med automatiska banktransaktioner.
  • Visma Expense som hjälper dig med utläggsregistrering och reseräkningar.
  • Visma Autoinvoce som automatiserar dina fakturaflöden.
Dela nyheten